Hva er det som påvirker den mentale tåleevnen?

Alle mennesker møter på utfordringer i livet. Det er en del av det å være menneske.

Hvordan vi håndterer utfordringer avhenger mye av hvem vi er som person.

Personligheten vår, og den vi er, spiller en stor rolle for hvordan vi håndterer motgang og utfordringer. Og hvem vi er avhenger igjen av arven vi får fra våre foreldre, og miljøet vi vokser opp i.

Når vi ser på barn som vokser opp, så er det lett å se at noen barn har større mental og emosjonell robusthet enn andre. Det i seg selv kan være med å påvirke barnet til å utfordre seg selv i større grad enn ett barn som er engstelig og mer sensitivt. Samtidig er det også slik at foreldrene og miljøet de vokser opp i kan gjøre barnet mer robust fordi foreldrene tar barnet med på ulike aktiviteter slik at det blir utfordret både fysisk, sosialt og emosjonelt. På den måten rustes barnet til en framtid der de er vant til å måtte håndtere utfordringer og motgang.

Disse erfaringen tar barnet med seg videre inn i ungdommen og voksenlivet, og det gir dem både selvtillit og tro på at de kan håndtere utfordringer som de møter i dagliglivet.

Barn som er vant til å drive med fysisk aktivitet og trening tar ofte med seg aktivitetsvanene med seg inn i voksenlivet. En sunn sjel i et sunt legeme er altså med på å øke tåleevnen vår når det kommer til mentale utfordringer og stress/press i hverdagen.

Samtidig så vet vi også at hvis den totale belastningen er stor, så kan mye og hard trening være med å bryte kroppen ned, og da vil den mentale tåleevnen reduseres.

Det er derfor viktig å ha en nyansert forståelse av hvordan trening virker på kroppen. Det vil si at man må se treningen opp i mot hvor stor totalbelastning man har i hverdagen, og regulere treningsøktene deretter.

Det er mange mentalt sterke mennesker som har overvurdert sin tåleevne, og som ikke har tatt hensyn til å regulere treningsmengden i forhold til økt belastning i mer krevende faser av livet (eks småbarnsfasen).

Å finne den riktige balansen i de ulike livsfasende kan være krevende.

Som småbarnsforeldre kreves det mye. Forventninger om å lykkes karrieremessig, samtidig som at man får barn, bygger hus og etablerer seg gir økt sjanse stress og utbrenthet.

Opplevelsen av å være fanget som hamsteren i hjulet, er det nok mange som kjenner seg igjen. Forventninger om å være supermamma og superpappa, er for mange et velkjent fenomen. Derfor vil evnen til å stoppe opp og legge ned lista, være en mentalt forebyggende for å unngå å bli utbrent.

På den måten vil det å evne å stoppe opp, ta pauser og vurdere sin nye livssituasjon være mentalt forebyggende fordi man evner å se seg selv i situasjonen man nå står oppi.

Denne evnen er også en del av personligheten vår.

Mange opplever å bli fanget i jaget etter nye mål, og i en redsel for stillhet.

Rastløshet og indre uro er også et personlighetstrekk som kan være uheldig for vår mentale tåleevne, da hvile er nødvendig for at man skal tåle og håndtere livets utfordringer og påkjenninger.

Lite hvile og mye indre uro er det samme som å kjøre med høyt turtall hele tiden. Det funker for en stund men så blir det slitasje, og tåleevnen reduseres merkbart.

Måten vi ser på oss selv og forholder oss til oss selv, vil også påvirke hvordan vi håndterer og tåler utfordringer. Våre indre bilder og hvilke forventninger vi har til oss selv, vil enten kunne gjøre oss robuste og mentalt sterke, eller emosjonelt ustabile og sårbare.

Å ha et realistisk bilde av hva man bør klare, samtidig som at man har fokus på det man får til - vil i større grad øke vår egen aksept for at man “bare” er et menneske som ikke alltid trenger å være perfekt. Det å ha evne til å ikke være så streng med seg selv, vil gjøre deg mer robust og du vil tåle mer i møtet med motstand.

Som menneske er vi i konstant utvikling, og vår mentale styrke og tåleevne vil utvikle seg så lenge vi velger å utvikle den.

Gjennom bevisstgjøring og refleksjon vil vi kunne forstå våre ugunstige tankemønstre. Og gjennom å få bedre oversikt over hvilke mekanismer som styrer hva vi tenker, føler og gjør vil vi ha mulighet til å forandre de mønstrene som vi ikke lenger ønsker skal påvirke oss, og styre oss på en negativ måte.

Her kommer 6 viktige faktorer som er med på å øke vår mentale tåleevne.

  1. Positiv tenkning

  2. Målsetting

  3. Oppmerksomhetskontroll

  4. Visualisering

  5. Angst kontroll

  6. Selvbevissthet

Kunnskap om hvem man er og hvorfor man er den man er, handler om å få selvinnsikt. Dette åpner opp for nye perspektiver og mer gunstige handlingsmønstre, som igjen gir en forståelsen for hvorfor mentale øvelser og strategier kan være hensiktsmessig på veien mot økt mental styrke.

Previous
Previous

Tenk deg slank!

Next
Next

Motgang som en del av det å oppnå framgang og suksess.