Motgang som en del av det å oppnå framgang og suksess.

Motgang og utfordringer møter vi alle.

For de som har satt seg høye mål så er motstand og utfordringer noe man må forvente.

Alle som har en drøm om å oppnå ambisiøse mål vil tidvis kjenne på at det er tungt og vanskelig. Så hvordan bør man tenke på veien mot store drømmer og langsiktige mål?

Her kommer en liten smørbrødliste:

  1. Når du møter motgang er det viktig at du har en mental innstilling om at dette er noe jeg må forvente.

  2. Analyser utfordringen. Er det:

    et problem/utfordring med løsning - finn ut alternativer og ta et valg og test ut.

    et problem/utfordring uten løsning - kom deg videre og ikke dvel med problemet, det har ingen løsning.

    et irrasjonelt problem/utfordring (altså det er et problem som jeg har lag meg i hodet mitt).

  3. Gi utfordringen den emosjonelle og mentale plassen den fortjener, og fokuser på det du får gjort noe med akkurat her og nå.

  4. Fokuser på det som er positivt, snakk med folk som gir deg nye mulige måter å se situasjonen på, og bruk sparringspartnere/coach/mental trener/veiledere som kan få deg på riktig mentalt spor.

  5. Veldig mange mennesker jobber bare hardere når de opplever motgang og utfordringer, men noen ganger er det å ta et steg tilbake og få avstand det som trengs. Et stressa hode kommer som regel ikke opp med noe som er fornuftig. Du må skape avstand for å tenke klarere.

  6. Turer i skogen, trening/fysisk aktivitet, tid med venner og dyrking av hobbyer kan være en smart måte å koble av på, og skape distanse.

  7. Ha gode folk rundt deg og snakk om det som er vanskelig. Som regel løses få problemer med ekstremt mye grubling. Det blir bare tanker som går i ring og du kommer deg ikke videre.

  8. Våg og prøv og feile, det verste du gjør er å ikke gjøre noe. Å ta valg (selv om det ikke alltid er riktige valg) er helt nødvendig for å bevege seg framover. Dessuten blir du bedre og bedre til å ta gode valg hvis du velger å lære av feilene du har gjort tidligere.

  9. Finn ut hva må du gjøre mer av og hva du må gjøre minder av, for å bli mer effektiv.

  10. Finn balansen mellom å jobbe systematisk mot målet og det å leve her og nå. Nyt prosessen og vit at det i all hovedsak er veien som er målet. Dagen i dag er selve livet, og tiden i dag er verdifull fordi du får den aldri tilbake. Gled deg over det du får til, folkene du har rundt deg, og de små tingen i hverdagen.

    Lykke til-)

Previous
Previous

Hva er det som påvirker den mentale tåleevnen?