Om å være grunder

Jeg tror mange har lurt på hva jeg egentlig driver med - et spørsmål som jeg også har stilt meg selv sikkert tusen ganger.

 

 

Jeg tror mange har lurt på hva jeg egentlig driver med - et spørsmål som jeg også har stilt meg selv sikkert tusen ganger.

Jeg vet ikke hvor mange søvnløse netter jeg har hatt, hvor mye angst jeg har kjent på fordi jeg er usikker på om jeg skal få det til, eller hvor mange timer jeg har jobbet gratis for å sette meg inn i nye ting som jeg ikke har peiling på. Usikkerhet er nok den følelsen de flest grundere har måtte lære seg å håndtere. Fordi usikkerhet kan gnage livskiten ut av deg hvis du ikke lærer å takle den på en god måte.

Å være grunder er som å ha en jobb uten stillingsbeskrivelse, uten rettigheter når du er syk, uten lønn hvis du ikke presterer og uten kollegaer å støtte deg til. Det er en sykt ensom, økonomisk risikable og krevende jobb. Guts, stayerevne og tro er tre viktige personlige egenskaper som er helt nødvendig å ha hvis du skal lykkes som grunder.

Gutset handler om at du må våge å satse, du må tørre å drite deg ut, du må lære deg at ingen har troa på deg før du har suksess, og du må tåle å stå i mye motstand og emosjonell smerte.
Stayerevnen handler om at du ikke gir opp, du finner nye veier og står i det du har forpliktet deg til.
Tro handler om at du må ha troa på at du skal klare det og troa på at du kan.

Så hvis det er så forferdelig hva er det egentlig som driver oss grundere?
Jo det er et genuint ønske om å skape noe som man selv brenner for. Det er friheten og medbestemmelsen. Det er eierskapet og fravær fra tungrodde systemer som gir lite rom for innovasjon og kreativitet. Det er prosessene, ideene og mulighetene som ligger der framme. Det er framdriften og veien som i seg selv gir motivasjon og læring - og den gode følelsen når du har jobbet hardt og lykkes.

Å være grunder er en livsstil og et sterkt ønske, og at det handler om hvem vi er som personer. Det er måten vi tenker på, energien og driven som vi har, et stort ønske om å bidra, og at dette må ut ett eller annet sted, hvis ikke mister vi livsgnisten.

 

Les mer her