Eliteturner Sofie Aateigen

Gratulerer Sofie. Du har gjort en kjempe jobb!!!

Kristiansand-turner imponerte i sesongdebuten.

Sofie Nilsen Aateigen (17) leverte en strålende konkurranse med 3. plass i bom og 5. plass i mangekampen.

Sofie hadde fire gode gjennomkjøringer i mangekampen og null fall. Slik var hennes poengscore:
Hopp: 12.400
Skranke: 9.650
Bom: 11.300
Frittstående: 10.450
Totalt: 43.800

Det siste året har jeg har vært så heldig å jobbe sammen med Sofie og treneren hennes, Crina.

Det har vært utrolig spennende å bli kjent med Sofie, Crina og turnsporten. Og det er i alle fall ingen tvil om at turn er en sport som krever enormt mye både mentalt og fysisk.

Turnere må tåle mye smerte i tøffe treningsregimer som krever store påkjenninger for kroppen. Gjennom utallige repetisjoner der kroppen presses til ytterpunkteer både i tøyningsøvelser og styrkeøvelser, må detaljer finslipes og spesialiseres. Det ingen tvil om at det gjelder å ha høy tålegrense for smerte for å klare å gjennomføre dette. Den mentale tøffheten blir også testet ut i vanskelige hopp på bom, i såre hender i svingstang og doble saltoer på frittstående.

Skader og stygge fall forekommer også, og da er det lett å bli fanget av frykt. Redselen for å skade seg på ny kan bli lammende, og det krever mot for å for å overvinne frykten og ikke gi opp.

Fokus og konsentrasjon er også viktig for å unngå stygge fall og skader, og i arbeidet med små detaljer over tid.

Sofie trener over 20 timer i uka. Derfor kreves det stram tidsplanlegging, gode rutiner, og et bevisst forhold til restitusjon og hvile. Sofie har en tett timeplan, og treningen krever masse av henne, både mentalt og fysisk. Bare det å få i seg nok mat gjennom en dag med harde treningsøkter og lange dager med skole, krever at hun planlegger dagene nøye mtp når hun skal spise, hva hun skal spise, og hvor mye hun skal spise.

Søvnen er også viktig. Sofie bør helst ha 8 timer med søvn hver dag for at hun skal klare å prestere bra på trening. Dessuten er det viktig at hun finner tid til å slappe av uten at hun trenger å tenke på trening eller skole.

Men det er ikke alltid like lett. For Sofie er nemlig fulltidselev i 2 kl på vågsbygd vgs. Dvs at hun har en arbeidsuke på over 50 t. Derfor er det viktig at Sofie har et godt støtteappparat rundt seg som passer på at hun har det bra.

Lykke til Sofie og Crina, det blir gøy å følge dere videre!!

https://youtu.be/BJG7eJFn6kc