"My mind is my greatest strength" - Sonja Drangsholt

For 4 år siden begynte jeg å jobbe med Sonja. Første gang hun kom til meg, var hun usikker på seg selv og sine styrke, og lite målbevisst i måten hun trente på. Men det har forandret seg!! I disse dager forbereder Sonja seg til å spille fotball VM med det amerikanske kvinnelandslaget i amerikansk fotball. I denne bloggen forteller hun litt om samarbeidet og veien hun har gått for å komme dit hun er i dag. 

Hvorfor jeg kontaktet hilde?

Jeg har alltid vært en aktiv jente. Hest og idrett har vært en stor del av fritiden min. Frem til jeg var 14 år drev jeg med stup og Amerikansk fotball, tidsmessig måtte jeg ta et valg og da falt valget på Amerikansk fotball. Jeg begynte å spille Am fotball når jeg var 11 år, først sammen med guttene, jeg fant fort ut av at dette var noe for meg og det kom til å være en stor del av livet mitt.

Jeg kom i kontakt med Hilde våren da jeg var 17 år, jeg hadde akkurat kommet tilbake på banen etter en kne skade. Jeg hadde lagt bak meg en periode med mye fokus på rehabilitering. Når jeg da kom til det punktet hvor kneet mitt var frisk, var det noe som holdt meg tilbake. Det var hodet mitt, Mentalt sett klarte jeg ikke å stole på meg selv eller kneet mitt.

Noe som måtte gjøres! Vi hadde fått tips fra fysioterapeuten om Sunn hverdag. Mamma hadde nevnt det at hun hadde kontaktet Hilde, men det hadde vel godt inn det en øre og rett ut igjen. Så plutselig en dag ringte mobilen, det var Hilde, da var det rett på sak. Selvfølgelig spurte hun om jeg hadde lyst og det ikke var noe mamma som hadde bestemt. Det å samarbeide med Hilde var opp til meg og om jeg var motivert til å jobb sammen med henne. Jeg hadde ikke så mye kunnskap om mental trening eller coaching, og lite ante jeg om hvor viktig disse årene ville bli for meg!

Hva vi har jobbet med disse årene?

Da jeg banket på døren til Hilde, ble jeg møtt med et hyggelig stort smil. Det første jeg tenkte var "er jeg hos psykolog", men fant fort ut at det er forskjell på en psykolog og en mentaltrener. Vi kom raskt inn på fokusområder og MÅL. Jeg satt meg målet mitt: Være med på USA sitt landslag neste VM!

Jeg måtte da fortelle om meg selv, vi måtte bruke litt tid på å bli kjent. Så spurte Hilde «Sonja hvorfor er du her, hva vil du at jeg skal hjelpe deg med». Da fant vi fort ut av at det var struktur i hverdagen som måtte til først. Jeg har da alltid slitt med skole. Jeg har både dysleksi og dyskalkuli, men motivasjon og viljestyrke når det kommer til skole har aldri vært et problem. Problemet har vært å få den rett hjelpen til å planlegge og strukturere. Som i etterkant har jeg lært har mye å si får både gode karakter og det å fullføre.

Når det kom til Am fotball var det å sette et tydelig og kontret mål. Hilde spurte meg om hvor vil du være om 4 år. Da svarte jeg «jeg vil være på landslaget for Team USA» jeg vil bli en av verdens beste spillere.

Den drømmen og målet er i oppfyllelse. I januar var jeg i Orlando på Try-out for det amerikanske landslaget. Slutten av februar fikk jeg beskjed om at jeg var tatt ut til landslaget. Det var en helt fantastisk følelse. Hvor jeg kunne klappe meg selv på ryggen, og takke Hilde for verktøyene som hun har lært meg.

Hvordan har jeg opplevd samarbeidet med hilde?

Jeg har opplevd samarbeidet med Hilde veldig positivt. Raskt følte jeg meg trygg og følte tillit til henne, jeg har hele tiden visst at jeg kunne kontakte Hilde når det trengs. Det har vært tider med skole, trening, jobb og fritid at jeg har måtte friske opp det vi har snakket om, da har jeg på kortvarsel fått time og kunne justere fokuset mitt.

Hvilken betydning det har hatt og jobbet med hilde?

Jeg har blitt styrket mentalt, lært meg å kunne kjenne på mestringsfølelsene min, metoder for strukturering og sortert ut hvilket område jeg skal fokusere på. Jeg har lært å snakke meg opp, faktisk kunne si til meg selv jeg var den beste spilleren på banen og jeg fortjente MVP som jeg fikk utdelt. Lært å takle mot gang, gjøre motgangen om til et styrkeområde, det har blitt en styrke hos meg etter jeg møtte Hilde.